Over verduurzaming

Home Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog aangeschreven bij FloraNL

Op weg naar een landelijk netwerk van duurzame bloemisten

Duurzaamheid staat hoog aangeschreven bij FloraNL

Aangesloten bloemisten hebben de collectieve afspraak om zich duurzaam te certificeren voor de ‘Barometer Duurzame Bloemist’. Dit is een certificatiesysteem voor een aantoonbare duurzamere en maatschappelijk betrokken bedrijfsvoering, waaronder de inkoop van duurzamere bloemen en planten. Met elkaar zijn we hiermee op weg naar een landelijk netwerk van gecertificeerd duurzame bloemisten.

Certificering Barometer

Onafhankelijk keurmerk

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijk keurmerk. Hiermee tonen bloemisten aan dat het assortiment bloemen en planten en de bedrijfsvoering duurzamer zijn. Alleen samen kunnen we een duurzaam netwerk vormen en bestellingen door een duurzame vakbloemist laten verzorgen.

"Garantie dat je bij een duurzame bloemist inkoopt"

Gegarandeerd duurzamer

Verschil gewone en duurzame bloemist

Gegarandeerd duurzamer

Het verschil tussen een gecertificeerde en een reguliere bloemist, is op het blote oog niet te zien. Vaak zie je het ook niet eens aan de bloemen en planten zelf. Terwijl gecertificeerd duurzaam de norm zou moeten zijn. Hoe weet je dit dan wel?

Het verschil zit in de erkenning van de bloemist door een controlerende instantie. Bij een gecertificeerde bloemist gaat het daarbij om meer dan alleen duurzame bloemen, het gaat over een geheel verantwoorde bedrijfsvoering.

Controle door onafhankelijk keurmerk

Certificering Barometer

Naast het uitvoeren van strenge milieu-eisen en het afleggen van sociale verantwoording, wordt de duurzame inkoop van bloemen en planten administratief vastgelegd en beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Hierdoor heb je altijd de garantie dat je bij een duurzame bloemist inkoopt. Onze Barometer-bloemisten hebben bovendien een groene energieleverancier, verantwoord verpakkingsmateriaal, ecologische schoonmaakmiddelen en hebben aandacht voor de medewerkers en de medemens. Denk aan social return.

"Vaker verplicht een social doel bij aanbestedingen"

Wat is Social Return

Wat kun je terugdoen als bedrijf voor de maatschappij?

Wat is Social Return

In de economie draait alles om meer omzet en meer winst en dat heeft impact op de maatschappij. 'Wat kun je als bedrijf terugdoen voor de maatschappij?’ is een vraag die bij steeds meer instanties aan de orde komt. Ook de consument verlangt sociale verantwoording van het bedrijfsleven. Als bedrijf of instantie denk je dan al snel aan vrijwilligerswerk, sponsoring en goede doelen. Wat natuurlijk fantastische mogelijkheden zijn om bij te dragen, maar we kunnen meer doen.

Wat doet iemand terug voor de maatschappij?

Bloemisten zijn zich steeds meer van bewust dat bijdragen aan de maatschappij belangrijk is en zeker voor de bloemist is ‘duurzaam ondernemen’ iets vanzelfsprekends daardoor. Daarom zoeken onze vakbloemisten vaak naar manieren om een positieve bijdrage te leveren aan hun omgeving. Los van het sponsoren van bijvoorbeeld het plaatselijke verenigingsleven wat eigenlijk vrijwel iedere bloemist wel doet.

Bloemisten die aan social return doen, hebben vaak mensen in dienst met een achterstand in hun ontwikkeling of op de arbeidsmarkt. Of onze vakbloemisten werken samen met sociale werkplaatsen. Onder meer de veel geprezen BloemenboXX die bij alle FloraNL bloemisten te krijgen is, wordt vaak gevouwen (in elkaar gezet) in een sociale werkplaats. Daarnaast bieden bloemisten erkende stageplekken en kiezen zij vaak bewust voor bepaalde bezorgers en/of bezorgdiensten.

Hoe kunnen wij je helpen?

FloraNL heeft de beste zoeker
om lokale vakbloemisten te vinden

Zoek een bloemist
Op naam of op locatie
Selecteer specialismen

Verplicht Social Return in aanbestedingen

FloraNL ziet steeds vaker dat grote opdrachtgevers en aanbesteders in hun eisenpakket stellen dat de opdrachtnemer een bepaald percentage van de opdracht moeten besteden aan een sociaal doel in de maatschappij; dat wordt dan ook wel verplicht Social Return genoemd. Met dit budget kunnen opdrachtnemers ook bloemisten inschakelen die aantoonbaar aan Social Return doet en dan snijdt het mes aan twee kanten. Klanten kunnen bijvoorbeeld bloemen op water laten bezorgen in een BloemenboxX met een eigen logo of wens en de BloemenboxX door de bloemist in elkaar laat vouwen bij een sociale werkplaats? Tegelijk geef je als organisatie op een laagdrempelige manier een vrolijke boodschap aan je medewerkers of relaties en draag je bij aan de maatschappij!

Wilt u weten of jouw lokale FloraNL-bloemist ook aantoonbaar actief is met Social Return en wat zij dan precies doen. Zoek bij op de term Social Return in de zoekfunctie en bekijk hun verhaal op de website.
Invloed als (zakelijke) klant

Duurzaam inkopen met MijnFloraNL

Invloed als (zakelijke) klant

Of je nu persoonlijk iets hebt met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en/of Social Return, in de maatschappij ontkom je niet aan verduurzaming. Steeds meer klanten, zowel de consument als bedrijven, stellen ook eisen aan hun bloemenleverancier. Instanties nemen duurzaamheid en Social Return zelfs bewust mee in hun aanbestedingen. FloraNL juicht dit alleen maar toe, mits de eisen realistisch, haalbaar, betaalbaar en onafhankelijk controleerbaar zijn.

Des te meer vraag, hoe groter het duurzame aanbod en hoe meer de duurzame inkoop groeit. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een FloraNL-bloemist.

Meer invloed dan je denkt

Stimuleren vraag en aanbod

Jij en niemand anders heeft invloed op het verder verduurzamen van onze mooie bloemensector.

• Hoe meer klanten erom vragen, hoe meer de bloemist gemotiveerd is zich in te zetten voor de maatschappij.
• Hoe meer vraag naar duurzaam, des te groter de duurzame inkoop en het duurzame aanbod.
• Des te meer BloemenboxXen onze bloemisten verkopen, des meer werkgelegenheid voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt.

Ook duurzaam inkopen of meer weten over aanbestedingen?

FloraNL is een landelijk netwerk, opgezet voor en door bloemisten. Samen vormen ze een collectief van bloemisten, die zich laten faciliteren op gebied van automatisering, marketing, duurzaamheid en verkoopondersteuning door FloraNL.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 08:30-17:00

Zaterdag: 09:30-12:30

Contactgegevens

Volg ons op social media: